Policie ČR Rychnov nad Kněžnou - prevence - UKRAJINA

21.03.2022

V návaznosti na vývoj situace, kdy se Policie České republiky velmi intenzivně věnuje zajištění agendy ukrajinských uprchlíků, jsou zaznamenávány první případy zneužití situace na Ukrajině různými podvodníky, kteří za úplatu nabízejí pomoc se zajištěním či urychlením registračního procesu, případně za úplatu nabízejí zprostředkování práce. Stejně tak jsou zaznamenávány případy zneužívání podvodně vylákaných osobních údajů či vylákání finančních prostředků pod záminkou jejich výhodného zhodnocení.

 

Dovolujeme si proto zaslat Vám v elektronické podobě letáky k této tématice v ukrajinštině i češtině a prosíme Vás o jejich eventuální šíření.

letak cesky

letak azbukou

 

Policie České republiky se velmi intenzivně věnuje zajištění agendy ukrajinských uprchlíků před válečným konfliktem v jejich zemi. V souvislosti s tím se začínají objevovat první případy zneužití situace na Ukrajině různými podvodníky, a to zejména v souvislosti s registrací povolení k pobytu na území ČR.

Podvodné jednání se týká např.:

  • Nabídky, že ně někdo za úplatu zařídí zrychlení registračního procesu, případně vyjedná lepší a komfortnější podmínky.
  • Nabídky, že někdo za úplatu zprostředkuje dobře placenou práci (což v důsledku může směřovat k zavlečení osob do obchodu s lidmi – oběti mohou být donuceni k poskytování sexuálních služeb, otrocké práci, nebo k protiprávní činnosti).
  • Vylákávání osobních údajů a dokladů, které jsou pak zneužívány pro sjednání úvěrů, půjček nebo zřízení bankovních účtů pro páchání trestné činnosti (např. k legalizaci výnosů z trestné činnosti).
  • Telefonátů falešných bankovních úředníků nebo policistů, kteří nabízejí zabezpečení či zhodnocení finančních prostředků na bankovních účtech a následně vylákané údaje zneužijí ke zcizení finančních prostředků.