Sršeň asijská = Invazní druh - Útoky na včely - Podezřelé hnízdo nahlaste. +420 722 934 225 info@deratizace-global.cz

17.05.2023

A jejich významným zdrojem potravy jsou včely. Sršně asijské se dokáží vypořádat s celými úly během jediného dne – včely vracející se s pylem a nektarem pobijí už za několik hodin.  Podezřelé hnízdo nahlaste. +420 722 934 225 info@deratizace-global.cz

letak1 zde, letak2 zde

Vyfotit a nahlásit

Včelaři přitom v posledních letech čelí mnoha dalším problémům.„Letos jsou dost velké úhyny,“ komentoval pro Seznam Zprávy současnou situaci včelař Petr Texl. „Hlavní viník je varoáza (parazitická nemoc napadající včely – pozn. red.), ale ta s sebou nese ještě další viry,“ uvedl a dodal, že včelstvům uškodila také letošní teplá zima.Včelaři se proto snaží na invazní druh upozornit a informovat veřejnost. Její zapojení je totiž pro omezení sršně asijské podstatné.

 

„Pokusit se udělat fotografii a poslat ji orgánům ochrany přírody, které mají v kompetenci sběr dat a analýzu invazních druhů,“ ilustrovala Proková postup, jak se zachovat při nalezení podezřelého hnízda.

 

Následnou likvidaci hnízda pak zajišťují hasiči. Ti k tomu využívají speciální ochranné obleky, pesticidy nebo přístroje schopné celé hnízdo vysát.Podle Prokové se zapojení veřejnosti v jiných státech osvědčilo. Dostat populaci sršně asijské pod kontrolu se tak podařilo třeba v Anglii, Belgii nebo Nizozemsku.Sršeň asijská má několik poddruhů. Ten, který se nyní šíří v Evropě, pochází z jihovýchodních oblastí Číny, Laosu, Nepálu a Bhútánu. Od sršně obecné se odlišuje černým tělem a žlutýma nohama, podle odborníků ji lze ale snadno zaměnit s jinými druhy.