Vyrábění v knihovně opět pondělky ve stejném čase od 15.00 hod do 16.30 hod.

19.02.2020


ze zpravodaje:

První vyrábění po letních prázdninách proběhlo 2. 10. Z kaštanů jsme dělali housenky, bramborového panáčka, papírové sovy, dekorační houby se sádrovou nohou a polystyrénovou hlavičkou. Na dušičky jsme ozdobili domácnosti strašidýlky. Věděli jste, že tento svátek pochází z dob Keltů, i když je víc známý vyřezáváním dýňových duchů a názvem Halloween. Děti mě přemluvily ke kreativnímu vyrábění z papíru, a tak jsme si slepili papírovou sovu. Z červené látky a zeleného filcu si ušily jablíčka, malovaly a zdobily třpytkami z vánočních ozdob, navlékaly korálkové ozdoby, udělaly svého Mikuláše a čertíka a těsně před Vánocemi si uděláme jmenovky v podobě čepiček z vlny.

Od ledna se budeme každé pondělí od 16:30 do 17:00 hod. (po vyrábění) věnovat dětskému čtení od Kláry a Jana Smolíka. Tématem četby budou záhady, hádanky a luštění z časopisu Mateřídouška vyšlé pod Mladou frontou a pojmenované Senzační reportáže Elvíry. Jedná se o 24 luštících příběhů a začneme postupně od nejlehčích rébusů. Pokud budete chodit pravidelně, naučíte se logicky myslet i u těžších hlavolamů Z knihovny v Kostelci nad Orlicí máme půjčených dalších 60 beletrii a 60 dětských knih. Tyto dva soubory máme do jara a věřím, že si vyberete nové tituly. Bennett – Deníček prince George, Beuglet – Křik, Blume – V případě neočekávané události, Bratršovský – Lež, Cartland – Ztracena v Londýně, Cass – Dcera, Elita, Koruna, První, Selekce, Siréna, Šťastný až navěky, Cleav e – Všem statečným se odpouští, Colgan – Léto s vůní čerstvého chleba, Connelly – Odvrácená strana konce, De Giovani – Bolest, De Waal – Jmenuji se Leon, Di Fulvio – Dítě, které v noci našlo slunce, Chlapec, který rozdával sny, Eisler – Boží oko, Ekberg – Ztracená, Ekman – Poslední pramen, Enger – Matčiny dary, Smrtelná rána, Flynn – Temné kouty, George – Kniha snů, Přístav naděje, Goldflam – Osudy a jejich pán, Granger – Trosky, Grey – Dopisy, které nikdo nečetl, Grunberg – Mateřská znaménka, Guillou – Velké století, Hamdy – Kyvadlo, Hawdon – Jákobovy karvy, Holetzová – Smrt prokletých, Jackson – Zasluhuje zemřít, Kallentoft – Zack, Karjel – Africká mise, Land – (M)Učednice, Laurens – Zimní romance, Lindstedt – Oneiron, Lowell – Zimní žár, Madeleine – Cukrářova

dcera, Mee – Koupili jsme ZOO, Nesvadbová – Pralinky, Nors – Spojka, dvojka, plyn, Perry – Tajemný cizinec, Poledňáková – Ten, kdo tě miloval, Pospíšilová – Podivná hra, Richardson – Jmenuji se Nikdo, Roberts – Láska nikdy nerezaví, Sarenbrant – 36. týden, Schejbalová – Bonaparťačka, Svěrák – Po strništi bos, Taylor – Zmizelý, Winman – Rok zázraků. Z naučných knih se jedná o Vytrvalost, Hrdinové ve šlunu, Přežila jsem Hitlera, Policistka volá o pomoc. Mezi dětské naučné knihy patří Mikroskopická monstra, Pekelné zvuky, Zrádné síly, Oceán, Země. Mezi dětské příběhy patří Evropské pohádky, Nauč mě mluvit, Pohádky z kouzelné hromádky, Pirátské příhody, Neviditelná bestie, Magický kompas, Tajemné podzemí, Případ pro tebe a Klub tygrů, Hněv Pána ohně, Minotaurus, Věž zkázy, Zrada temného elfa, Téměř ctihodná liga pirátů, Legenda o zubech kapitána krákory, Akta Fowl, Martinka, Pohádky od Erbena, kompletní průvodce líbáním, Nejtěžší překážka, Úhel pohledu, Čtyři a půl kamaráda, Adélka, Adámek a abeceda, Jak andělům zlomit křídla, Mumini: Cesta za tatínkem, Šimon a štěňátko Bára, Vodníček Buližníček, Velká kniha kocoura, Markétka, Dobrodružství mezi piráty, Podivuhodnýá den, Horká stopa, Ríša, Tajemství žlutého kufru, To byl zase mejdan, Senzační reportáže Elvíry, Ježek pospíchálek a želva, Pět holek se loučí, Pohádky zahradního skřítka Pohádky bratří měsíců, Péťa bude koukat, Pokoj s vyhlídkou, Vlčkův sešit špatností, Kaštanový král, Pampeliškový oheň, Sto tajných dvířek, Hádanky a luštěnky. Pro dospívající dívky máme Letní něžnosti, Postel plná růží, Srdcová kluk, Světlíčka a Tmáni, Když spadne kluk rovnou z nebe. Básničky od Kratochvíla - Zapište si za uši. Od Bergera jsme obdrželi knihu 130 let masného průmyslu ve Vamberku. Pan Myšák nám věnoval naučnou literaturu, osobnosti a detektivky. Od paní Motlové jsme dostali sborníky časopisů Udělej si sám.

 

Již podruhé se ve zpravodaji zmiňuji o moderním open-source knihovním systému KOHA, který je používaný po celém světě a naší knihovnu nemine v roce 2018. Využívá katalog VuFind s CPK, který je součástí projektu Centrálního portálu knihoven. Center je poskytovaný všem českým knihovnám, které používají systém Koha formou služby. Knihovně tak odpadnou všechny starosti technického rázu. Zažádá se o přístup, předá se svému správci systému seznam několika nutných opatření na straně vašeho serveru a může se začít aplikaci využívat. Za zřízení vašeho účtu, ani za využívání služby nebudete platit vůbec nic. Výjimku tvoří služby třetích stran jako je hybridní pošta a odesílání SMS. Ty jsou smluvně ošetřeny s jejich poskytovateli a přímo jim také budete hradit poplatky za čerpání služeb. Vaše data jsou v bezpečí. Připojení do aplikace je zabezpečeno SSL šifrováním, což minimalizuje riziko odposlechnutí nebo zneužití komunikace. Stejně tak napojení na váš systém je řešeno zabezpečeným kanálem.

Překrásné Vánoce plné splněných přání přeji všem dětem i rodičům.

                                       

Za knihovnu Pavlína Pleslová