Ze zpravodaje 3-4/2015

19.02.2020


Dne 9. 7. 2015 jsme vrátili knihovní fond ze sběrného dvora zpět do knihovny. Nastěhovali jsme regály a knihy z krabic rozdělili do polic dle zařazení na původní místa. V menší místnosti je dětská literatura a ve větší beletrie a naučná literatura. Od této doby jsme byli schopni půjčovat knihy veřejnosti. Týden na to jsme vyklidili kancelář a nezbytné věci nastěhovali  do prostor knihovny, aby obecní úřad současně s knihovnou mohl být v provozu. Skříně a šanony z kanceláří byly umístěny v zasedací místnosti. V kancelářích došlo k rekonstrukci sádrokartonových podhledů, k pokládce podlah a vymalování. Dne 3. 8. 2015 jsme opět přenášeli věci zpět a od středy byla knihovna otevřena pro veřejnost.

V pátek 4. 9. 2015 proběhla inventura knihovního fondu, které se zúčastnil Ivan Bok z Městské knihovny z Kostelce nad Orlicí.

Od pondělí 21. 9. 2015 jsme začali vyrábět ve stejném čase jako vloni  od 15:00 hod. do 16:30 hod. Přihlásilo se 9 žáků. Začali jsme papírovými princeznami, bramborovými panáčky, kaštanovými zvířátky, ježky s jablky a lampion ve tvaru houby završil podzimní vyrábění v říjnu. V tomto měsíci jsme nakoupili nové knihy, které byly vybrány dle potřeb čtenářů na doporučení škol. Zároveň jsme vypůjčili 150 knih z Kostelce nad Orlicí.

V listopadu jsme vyráběli panáčky ze šišek, myšky z chemlonu, sluníčka z modelitu, vánoční ozdoby z ořechů, papírový řetěz s Mikulášem a masky čertů. V prosinci si uděláme vánoční koule, korálkové ozdoby a přáníčka. Děti knihovnu ozdobily papírovými ozdobičkami. Děti mě přemlouvají k čertovskému spaní v knihovně. Jsme domluveni, že si užijeme společnou noc až v lednu a to  22. 1. 2016 a nebude se jednat o akční noc, ale o klidné lednové čtení na polštáři. Kniha je klíč, který otvírá zámky k našim snům. Propojíme čtení s pochopením děje a divadelním předvedením události, kde se však fantazii meze nekladou. Poslouží nám k tomu kniha Verunka a kokosový dědek od Pavla Šruta. Bude se jednat o čtení s porozuměním. O čem byla ta knížka? Co jsi se dočetl v tom článku? Takové a podobné otázky jste jistě položili i museli zodpovědět nesčetněkrát v životě. Jak srozumitelně zachytit a vyjádřit to nejdůležitější tak, aby nám porozuměli naši přátelé, rodina a vlastně všichni lidé, se kterými v běžném životě přijdeme do styku. A jak se od prostého shrnutí dostat k vystižení toho podstatného, co činí naši odpověď skutečně zajímavou.

Další ročník Noci s Andersenem proběhne v pátek 1. 4. 2016 a tématem  16. ročníku pohádkové Noci s Andersenem bude 180. výročí napsání pohádky Malá mořská víla. A jak se to tak hezky spojuje, 40. výročí oslaví také filmová verze

pohádky Karla Kachyni s Miroslavou Šafránkovou v hlavní roli. Samozřejmě jako vždy budeme připomínat během pohádkového nocování i další jubilanty, mezi které patří Jan Vodňanský, Zdeněk Svěrák, Miloš Macourek, Jaroslav Seifert, Alois Jirásek, Jan Karafiát či velikánské výročí narození Karla IV. Možná Vás bude inspirovat i výročí vzniku profesionálního Hasičského sboru (1856). Jednalo se o první hasičský sbor nejen v českých zemích, nýbrž v celé rakouské monarchii. Leitenbergerova přírucka Das freiwillige Pompiers-Corps z roku 1855 (český překlad vyšel v roce 1856 pod názvem Dobrovolný sbor hasičů) se stala manuálem k zakládání dalších hasičských sborů v Čechách.

              Již teď se těším na dvě noci 22. 1 .2016. Noc s porozuměním a na Apríla (pátek 1 .dubna 2016) na noc s Andersenem. Krásný stromek, zlaté jmelí, za okny ať sníh se bělí. Stálé zdraví, pevný krok ať provází Vás celý rok. Krásné Vánoce a šťastný Nový rok přeje Pavlína Pleslová