Napsali o nás v Orlickém týdeníku

19.02.2020


Dívky z kroužku PANENKA v Záměli měly od letošního roku k dispozici jeden nový šicí stroj, který byl pořízen z projektu Královéhradeckého kraje. Po počáteční nejistotě se pustily do šití panenek včetně oblečení. A jak správně tušíte, panenky jsou určené do projektu „ADOPTUJ PANENKU, ZACHRÁNÍŠ DÍTĚ“.  Hotové panenky putovaly nejdříve do Českého rozhlasu, kde se zúčastnily soutěže „MISS PANENKA“. 31. května se v kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové už po osmé vybírala nejkrásnější panenka. Této tradiční akce Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého výboru Unicef se letos zúčastnilo přes tisíc dětí z 58 královéhradeckých škol. Na tuto akci byla pozvána i naše děvčata, a i když jejich vyvolená panenka „NIKOL“ nevyhrála, její 7. místo z 63 panenek, které bojovaly o titul „MISS INTERNET“, není vůbec špatné umístění. Zážitek z kongresového centra byl pro děvčata nad jejich očekávání. David Deyl, Madalena Joao, finalista rozhlasové soutěže Česko zpívá Michal Horák, kapela Memphis a taneční skupina T-Bass dokázali všechny účastníky namotivovat natolik, že dívky chtějí panenky šít i příští rok. Tak uvidíme.

 

I letos se naše škola v Záměli zúčastnila projektu Recyklohraní. Tentokrát byla vyhlášena soutěž s názvem:  ,,Vytvořte ekologickou vlajku Vaší školy“. Úkolem bylo co nejzajímavěji a nejtvořivěji ztvárnit vlajku s jarními motivy, která bude zároveň evokovat sběr a recyklaci starého elektra. Praktickému tvoření předcházel rozhovor o svátku Den Země, proč a jak třídíme odpad a jak chráníme naše životní prostředí.

V rámci výtvarné a pracovní výchovy se rozdělily děti do pěti skupin. Nejdříve se děti radily, z jakého materiálu bude vlajka vyrobena. Měli jsme k dispozici látku, balicí papíry a čtvrtky. Dalším krokem bylo vymyslet a ve skupinkách se dohodnout, jak výtvarně ztvárnit sběr starého elektra s jarními motivy. Nakonec bylo pět vlajek na světě a my ve spolupráci s panem starostou Novotným jsme vlajky vyvěsili ve sběrném dvoře, kde nás pan starosta také provedl a ukázal nám, kam s odpadem v Záměli. Jelikož se dětem vlajky opravdu povedly, byla by škoda je uklidit do skříně, a proto jsou dodnes vystaveny v místní knihovně. Fotky vlajek byly poslány do firem  ASEKOL a ELEKTROWIN a my s napětím očekáváme vyhodnocení a zaslání bodů. Myslím si, že děti pracovaly zodpovědně a nápaditě a těší se na další soutěž.