Ze zpravodaje 1-2/2013

19.02.2020


Na jaře bylo do knihovny vypůjčeno 150 ks knih z knihovny v Kostelci nad Orlicí. Knihy budou v knihově do poloviny prázdnin a poté se vypůjčí jiné tituly. Máte-li zájem o čtení, navštivte knihovnu a určitě budete spokojeni. Na začátku prázdnin proběhne nákup nových knih. Každoročně zjišťuji tituly knih, které by Vás zajímaly, a které byste chtěli v knihovně mít nastálo. Prosím, pokud máte nějakou představu, dejte mi vědět tip k nákupu knih. Stálí čtenáři své náměty již předali a dle dostupných informací knihy budou zakoupeny.

              Některé děti jsou zvídavé a rády by si chtěly napsat svoji vlastní knihu. Mám zde radu, jak uskutečnit svůj sen. Jako spisovatel musíte být vybaven určitými vlastnostmi a dovednostmi: odhodláním, představivostí, musíte mít dostatečnou slovní zásobu a znát gramatiku.  Všichni sice umíme psát, ale psát příběhy není tak snadné, jak se může zdát. Než začnete, vytvořte si nejdříve dějovou linii příběhu (tzv. osnova). Tak budete vědět, jak má vaše kniha končit. To přitom samozřejmě nevylučuje, že v průběhu psaní budete příběh obohacovat o další myšlenky. Po sepsání si knihu několikrát přečtěte. Každá věta může být vždy napsaná lépe. Požádejte přátele, aby si vaše dílo přečetli a řekli vám svůj názor. Jakmile máte knihu hotovou, můžete ji publikovat zdarma na ShopMyBook, nebo ji můžete prodávat celosvětové veřejnosti, to už záleží na každém jedinci.

              Jediná noc v roce, kdy se spí v knihovně tzv. Noc s Andersenem, proběhla  z  pátku 5. 4. 2013 na  sobotu 6. 4. 2013.   Sešli  jsme  se  v 18.00 hod. v počtu 7 dětí. 3 děti onemocněly. K pozdní večeři kolem osmé hodiny jsme si uvařili  krupičnou kaši. V průběhu večera jsme četli z knihy Poklady kosmonautiky od Tomáše Přibyla. Jedná se o encyklopedii, z které jsme čerpali skutečné prameny o prozkoumávání kosmu a snahy lidstva poznat vesmír a okolní planety. Dostali jsme se do prvopočátku astronautiky a v knize jsme došli do roku 1979.  Informace, o kterých jsme se dověděli něž vzlétla první družice, nás dovedly ke starořeckým

bájím.  Příběh výroby raket a vypouštění do vesmíru z počátku bez posádky a posléze zvířecí posádkou psem Laikou a opicí Ham děti bavilo nejvíce.  Uvedené skutečnosti, kdy vesmír navštěvovali lidé, již děti tak nezaujalo. Vyprávění o roce 1961 před dětmi, které se narodily po roce 2005, je zkreslená. Přesun v čase do dob, kdy jejich babičkám bylo 10 let, si nedokázaly pořádně představit. To už jim pravěk díky pohádkám o dinosaurech přijde bližší. Odhady v čase a představa, že jejich babičky mohly být malé, je rozesmála.

Tyto skutečnosti jsme prokládali výrobou a hledáním úkolů a vystřihovánek z časopisu „Pojď si hrát“.  Rozdělení pokladu proběhlo rychle díky tomu, že tuto noc nikdo neusnul dřív, než byl nalezen. Čištění zubů, převléknutí do pyžam a zalezení do spacáků nám zabralo hodinku. Ráno někteří vstávali o půl sedmé a sdělovali si zážitky. V osm hodin už byli všichni vzhůru a měli jsme uvařený čaj a hromadně jsme se pustili s chutí do Kubovy bábovky. Kuba se nám už třetím rokem postaral o snídani a pokaždé nám upekl pěknou a hlavně dobrou sladkost. Tentokráte se přiznal, že pekl dvě, protože první nechtěla opustit formu ve tvaru hradu. Snědená měla tvar klasické bábovky a byla ozdobena vlaječkou, s datem a informací, že se jedná o Noc s Andersenem.  V sobotu 6. 4. 2013 v 9.00 hod jsme se rozešli domů.

              Pravidelné pondělní vyrábění chce naše knihovna dětem zachovat ve stejném čase i dni. Budeme vyrábět do prázdnin a v příštím školním roce se sejdeme opět v září.

            Stejným způsobem, jak je hlídaná Noc s Andersenem, tak si někteří čtenáři hlídají týden knihoven. Tento rok se koná ve dnech od 30. 9. do 6. 10. 2013.  Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR pořádá již 17. ročník celostátní akce na podporu četby a knihoven. V centru našeho zájmu jsou především naši čtenáři. Ve větších městech jako loni tak i letos bude připraven  pro každou cílovou skupinu jiný program. Pro seniory, pro rodiče na rodičovské dovolené, pro děti, pro handicapované, pro celou rodinu pro národnostní a jazykové menšiny. Cílem aktivit knihoven na podporu knih a čtenářství je nabídnout atraktivní využití volného času nejen novým čtenářům, ale pečovat hlavně o naše čtenáře stávající.

K nám do obecní knihovny v Záměli ve středu 2. 10. 2013 od 17 hodin máme pozvaného pana Josefa Lukáška se svými pohádkami a zajímavým vyprávění. Pokaždé dokáže zaujmout posluchače různých věkových kategorií svými pohádkami z Orlických Hor. Josef Lukášek - prozaik, pohádkář, pedagog, radní Královéhradeckého kraje, dobrovolný člen Horské služby Orlické hory, pracuje pro kulturu a památkovou péči, založil Kačenčinu říši, kde je zapojeno 29 obcí.

              Již po třetí se naše obec účastní výstavy zpravodajů. Do této soutěže je  přihlášeno 40 obcí. V době prázdnin probíhají putovní výstavy zpravodajů v 21 obcích s hlasováním: Albrechtice nad Orlicí, Bohdašín, Bolehošť, Borovnice, Častolovice - knihovna, Černíkovice, Deštné v Orlických horách, Dobré, Dobřany, Kostelec nad Orlicí, Lípa nad Orlicí, Mokré, Opočno, Potštejn, Rychnov nad Kněžnou, Rychnovský deník, Skuhrov nad Bělou, Třebešov, Voděrady, Vrbice, České Meziříčí.

Přes prázdniny bude mít knihovna otevřeno Po a St 8-11 a 13-17 hod. Dětem přeji pěkné prázdniny                               Za knihovnu Pavlína Pleslová