Ze zpravodaje 2-4/2010

19.02.2020


4. 10. 2010 proběhla v knihovně inventura. S inventurou nám pomohla pracovnice z knihovny v Kostelci nad Orlicí paní Jana Šebová. Díky elektronickému zpracování knih inventura byla hotova během jednoho dne. Veškeré knihy z dětského i dospělého oddělení byly načteny do počítače. Výsledkem inventury byl protokol o provedení revize knihovního fondu. Celkový počet knih v knihovně byl 2356 ks z toho 109 ks bylo půjčeno u čtenářů. Tímto žádám čtenáře, kteří máte knihy delší dobu půjčené, prosím o navrácení. Při inventuře byly odhaleny dvě poškozené knihy. Jedné knize chybělo 16 stránek, 8 listů odpadlo ze sešívané vazby.  Jednalo se o detektivku a kniha byla starší a knihovně byla věnována jako dar. Druhá kniha byla znehodnocena odstřiženým obrázkem, bohužel z druhé strany listu byl text a tím je kniha celá znehodnocená. Jedná se o dětskou doporučenou četbu a bude muset být nahrazena stejným titulem a posléze poškozená kniha bude vyřazena.

Při této příležitosti jsme vrátili do Kostelce dva soubory knih a vypůjčili další dva soubory v počtu 100 knižních novinek.

Od 15. 10. 2010 probíhá vyrábění v knihovně. Výroba je opět v pondělí.  Oproti loňsku byl posunut čas o hodinu déle než v loni. Vyrábíme od 15.00 hod do 16.30 hod.  Začínali jsme jednoduchým vystřihováním z papíru, protože jsme nevěděli, jaká věková kategorie do knihovny bude přicházet. První vyrábění bylo zaměřeno na indianské malování. Vystřihli jsme si indiány, vyrobili jsme si čelenku a vymalovali indiány. Druhé vyrábění bylo zaměřeno na výrobu papírového klobouku a břízového koštěte, který bylo vyzdobeno podzimní dekorací. 1. listopadu jsme udělali látkového draka z pytloviny k zavěšení na záclonu nebo k zapíchnutí do květináče. 8. listopadu jsme malovali obrazy, které jsme vsadili do tvarované lepenky jako rámečku. Před vánoci se věnujeme vánoční dekoraci, zkusíme si vytvořit svůj vlastní kalendář, svíčku, čerty s Mikulášem … Čeká nás spousta pěkných výrobků a těším se na jejich zpracování. Děti mají fantazii i když je to stejné zadání vždy z toho vznikne pěkný originál, který určitě doma potěší nejen rodiče. Chtěla bych pochválit prvňáky a duháky, kteří se snaží vyrovnat svým starším kamarádům a díky jejich snaze můžeme vytvářet složitější činnosti i z jiných materiálů než je papír.

Určitě stihneme i tento rok napsat Ježíškovi. Vypouštění balónků s přáním Ježíškovi se tento rok nepřipojíme z časových důvodů. Tento rok je vyhlášen termín realizace na čtvrtek 9.12.2010 na internetu http://www.ceskyjezisek.cz/rekord-ve-vypousteni-balonku se můžete informovat jaká města se akcí účastnila.

Přihlásili jsme se k letošní soutěži Děti na cestách bezpečně na in-line bruslích. A třeba i to, jestli by v něčem dokázaly poradit dospělým řidičům.  Když poznáte důležitá pravidla provozu na silnicích a budete je dodržovat, budou všechny vaše cesty šťastné a bez úrazu. Soutěž je rozdělena do tří úkolů a pro platnou účast je potřeba splnit je všechny. V prvním úkolu si prověříme, jestli poznáte, co děti na obrázku dělají špatně. V druhém úkolu se vás ptáme na pár nejdůležitějších otázek a ve třetím vám opět necháme volnou ruku a budeme chtít, abyste nakreslili vás, vaši rodinu, nebo kamarády na výletě (na kole, bruslích, pěšky, ale i autem) tak, aby výlet byl bezpečný.

Co opravdu čtou naše děti a jak je to s literaturou pro nejmenší ?

Zatímco u internetu tráví české děti stále více času, se čtením je to slabší. Harry Potter, Bajky Barda Beedleho, upírská trilogie od Stephenie Meyerové pro dospívající dívky. A klasika v podobě Dětí z Bullerbynu a Mikulášových patálií. Děti čtou nejvíc dobrodružnou a fantasy literaturu, další výrazný podíl tvoří dívčí romány, teprve až za nimi jsou klasické pohádky.

Podle průzkumu, je hlavním motivem k pozdějšímu dospělému čtení právě přístup rodičů k dítěti v útlém věku. Není to nicméně žádná překvapivá pravda – pokud dítě odmalinka usíná u předčítané pohádky, bude i v dospělosti fanouškem literatury. Pokud nečtou rodiče, má dítě horší předpoklady a samo se ke knize propracovává jen velmi těžko. Češi jsou ovšem jedni z největších čtenářů v Evropě, i když srovnávací evropské výzkumy u dětské čtenářské populace chybějí.

Přeji pěkné a v klidu prožité vánoční svátky a hodně elánu do příštího roku.

Za knihovnu Pavlína Pleslová