Ze zpravodaje 2-3/2008

18.05.2020


Přes prázdniny jsme měli v knihovně otevřeno v obvyklém čase. O prázdninách naší knihovnu navštívilo i několik návštěvníků vyhledávajících internet. Pěkné počasí spíš táhlo mnohé čtenáře ven. Zaznamenali jsme malou návštěvnost dětských čtenářů. Po roce knihovnu navštívili chataři, kteří s úsměvem přicházeli do knihovničky a srovnávali prostředí s jejich městy.

Srdečně Vás zveme na tvorby v knihovně, které se tradičně konají v pondělí od 6.10.2008 v čase od 14.00 – 15.30 hod. V tomto čase budou činnosti úměrné k věku od 5 do 12 let. Konají se při účasti od 5 do 10 dětí. Vyrábíme dle tématu a návrhu na určený den. Větší počet dětí naše knihovna nepojme. Budou-li mít o výrobu zájem i starší děti, kteří již nenavštěvují školu v Záměli domluvíme si jiný termín.

6.10. Vystřihujeme z papíru 3D zvířátka včetně krabičky. Do krabičky bude vloženo sladké překvapení. 13.10.2008 budeme vyrábět kaštanová zvířátka. Oblíbená činnost nejmladších čtenářů. 20.10. budeme vyrábět z pytloviny dekoračního draka s doplňky z filcu. 27.10 Vás zveme do říše kouzel, kde si vyrobíme kouzelnickou čepici a hůlku. V následujícím měsíci můžeme v kouzelnickým duchu pokračovat a naučit se několik kouzelnických triků. Bližší informace o dalších tvorbách jsou na okně knihovny a zároveň ve vývěskách.

Důležité informace pro rodiče! Aby nedošlo k nějakému nedorozumění!

Toto vyrábění v knihovně NENÍ bráno jako zájmový kroužek. Nikde se nevede docházkový list dětí a na výrobu se finančně nepřispívá. Za děti ručí rodiče, knihovnice za děti nezodpovídá. Pokud dítě či  návštěvník knihovny se v knihovně zdrží a chce si něco vyzkoušet vyrobit, rádi ho do činnosti zapojíme, poradíme mu s výrobou, pomůžeme, ale za něj nevyrobíme! Rodiče si písemně mohou sjednat odchod dítěte po skončení, že budou odcházet v doprovodu nebo samostatně. Předpokládáme, že návštěvník knihovny ví, jak se ve společných prostorách chovat.  Je potřeba být ohleduplný vůči ostatním.

Naše knihovna opět pokračuje v projektu Celé Česko čte dětem. Tento projekt apeluje na rodiče, aby si udělali čas na své děti a předčítali jim knihy. U větších dětí, aby si udělali čas na poslouchání jejich čtení. Pravidelné hlasité čtení učí jazyku a myšlení, rozvíjí paměť a obrazotvornost. Obohacuje o vědomosti a vzorce morálního chování, posiluje i sebevědomí. Bližší informace o tomto projektu najdete na www.celeceskoctedetem.cz a na vývěskách. V naší knihovně budeme hlasitě předčítat tentokráte knihu Verunka a kokosový dědek od Pavla Šruta na pokračování.  Zveme všechny příznivce čtení na pondělí 27. října 2008 od 16.00 – 17.00 hod.. Další čtení proběhne dle zájmu poslední pondělí v měsíci listopadu. Bližší informace opět na vývěskách.

V sobotu 11.10.2008 od 15. hod pojedeme vlakem do Hradce Králové do Divadélka Drak na dětské představení Perníková chaloupka. Pro bezpečnost dětí bude nutný rodičovský doprovod. Přes dotazník u dětí školou povinných  zjišťujeme, zda bude o toto divadelní představení zájem. Divadélko Drak v roce 2008 oslavilo padesát let od svého založení.

Přes dotazník ve škole zjišťujeme, zda bude zájem i o divadelní představení  Hurvínka a Spejbla, na které bychom jeli v únoru. Bližší informace o představení budou upřesněny ve vývěskách, až bude mít divadlo vypsaný program svých her. Z důvodu rekonstrukce budovy Divadla Spejbla a Hurvínka přepravíme se po Praze metrem a autobusem (zastávka pod Královkou) nebo tramvají (zastávka Malovanka) do hotelu OREA Hotelu Pyramida **** na adrese Bělohorská 24, 169 01 Praha 6. Z bezpečnostních důvodu opět bude nutný rodičovský doprovod.

 

29.10.2008 od 17.00 – 18.00 hod. proběhne v knihovně autogramiáda se malířkou a výtvarnicí Jarmilou Haldovou a spisovatelem  Josef Lukáškem. Pan Lukášek v tomto roce vydal novou brožovanou knihu Večerní povídačky v Záměli aneb dobytí hradu Potštejna. Toto příjemné posezení nám zpestří četbou svých děl a humorným povídáním o vzniku příběhu v knize. Vloni toto posezení bylo zajímavé a žádané. Nyní díky řezbářce a malířce v jedné osobě paní Jarmile Haldové si slibuji z tohoto setkání příjemný večer plný zajímavostí.

V červenci jsme nakoupili 108 nových knih. Většina knih byla věnována dětským čtenářům. Nyní náš  fond má 1972 ks. Na prázdniny z kostelecké knihovny bylo zapůjčeno 150 ks nových knih. Jedná se o beletrii a dětské knihy. Přijďte se podívat a přečíst nové tituly, které budou zpět do Kostelce vráceny koncem měsíce října a ve stejné době bude zapůjčen další soubor nových knih.

Informace pro studenty.  Dne 29.9.2008 zahajuje provoz nová studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové. Bude desetitisíce knih na dosah ruky, studovna, půjčovna i sklad pod jednou střechou. Již teď je 160 tisíc svazků ve volném výběru a čtenářům bude sloužit knihovní automat, který umožní, aby si knihu půjčili bez pomoci knihovníků.                     

Za knihovnu Pavlína Pleslová