Ze zpravodaje 1/2006

18.05.2020


Tento rok má knihovna narozeniny, my máme přání jediný, štěstí zdraví, štěstí zdraví, hlavně to zdraví … všem čtenářům. Dozvěděli jsme se, že první písemný záznam o naší knihovně byl před 115 lety.

V roce 2005 bylo do knihovny zakoupeno 219 knih. Za knihy se utratilo 17.744,50 Kč. Na konci roku byla provedena statistika výpůjček. Trochu se s vámi podělím o několik čísel, abyste si udělali představu o návštěvnosti 

knihovny. Pro porovnání vypisuji i statistiku z předešlých let.

 

Rok 2005

Rok 2004

Rok 2003

Výpůjčky celkem

1091

1350

455

Naučná literatura dospělým čtenářům

33

12

32

Krásná literatura dospělým čtenářům

556

814

301

Naučná literatura dětem

182

208

10

Krásná literatura dětem

309

316

112

Čtenáři do 15 let

241

248

 

Čtenáři nad 15 let

166

205

 

Je vidět, že nepoklesl zájem o naučné knížky ani v tomto roce. Statisticky bylo sice vypůjčeno méně knížek než vloni, ale zřejmě to bylo způsobeno státními svátky, které vycházely na středu, tudíž otevírací den. V loňském roce jsme s Kostelcem nad Orlicí vyměnili dva soubory knih. 9.3.2005 se jednalo o 50 ks, 20.7.2005 se jednalo o dalších 50 ks. Mimo soubory se zapůjčilo 17 knih. V tomto roce jsme 16.1.2006 zapůjčili další soubor 50 ks knih. Z toho je 9 naučných knih, 10 knih pro mládež a ostatní jsou beletrie. Pokud se domníváte, že v naší knihovně nějaký zajímavý titul chybí, rádi přivítáme vaše náměty. Pokud knihu nezakoupíme, tak knihu zajistíme přes knihovnu v Kostelci nad Orlicí.

Koncem února jsme využili slev na knihy a nakoupili nové tituly.  Opět jsme se zaměřili na mladé čtenáře a jejich potřeby si nad knihou odpočinout a pobavit. Dospívající mládež si stále žádá Blitonovou, Rolingstovou, Lanzovou,  stále je čtený Foglar, Encyklopedie patří mezi nejoblíbenější publikace, k dohledání informací a pro zvídavé čtenáře jsou to knížky tzv. k nezaplacení. Hodně se půjčují knihy o zvířatech.

Beletrie: Babky na divoko, Bílá touha, Čistá duše, Most přes řeku Léthé, Recept na štěstí, Stážista, Království za veterináře,

Dětská:  Rákosníček a počasí, Dinosauřík, Hádanky a básničky pro celý rok, Jdem domů, pejsku, Kopyto, mňouk a Keliští duchové, Stříbrňáci, Rodina medvídků, O hajném Robátkovi,

Dospívající mládež: Detektiv rychlík zasahuje, Dobrodružství na killimoolnu, Dobrodružství na útesech, Dobrodružství Toma Sawyera, Fimfárum – nové vydání, Harry Potter a princ dvojí krve, Havajské prázdniny, Honzík a Eliška – toulání s medvíďaty, Hra jménem život, Pod Junáckou vlajkou, Pudlenka, Jak pořádat pyžamové mejdany, Když padá nebe, Konečně plnoletá

Cestopis: Od vlků a slonů hurá domů 4díl.,

Encyklopedie: Velká kniha pravěku, Zvíře, Pohádky o zvířátkách, Moučníky, Výtvarné nápady, Encyklopedie zeměpisu,  Slovník zvířat.

Od začátku roku pořádáme akce:

V lednu jsem si hráli s papírem. Většinou se jednalo o slepování aut, letadel a zvířat. Zaměřili jsme se na výrobu karnevalových masek. Některé masky 

v knihovně zůstaly, některé zdobí pokojíčky svých tvůrců. Hlavní je, že V lednu jsem si hráli s papírem. Většinou se jednalo o slepování aut, letadel a zvířat. Zaměřili jsme se na výrobu karnevalových masek. Některé masky v knihovně zůstaly, některé zdobí pokojíčky svých tvůrců. Hlavní je, že různá témata nás stále baví. Ve středu  8. 2.  a  15. 2. 2006 jsme vystřihovali  šablony  z papíru  pro  další  práci na  téma  „krčíme  a  lepíme z krepového papíru“. Následující týden jsme šablony polepili a vytvořili mozaikové obrazy. Výtvarníci se snaží za sebou nechat pěknou práci a při pohledu na jejich snažení jsem se rozhodla, že zvládnou i těžší úkoly než jsou práce s papírem. Začali jsme shánět i zbytky látek přes vývěsky.

Březen měsíc internetu oslavujeme tím, že máme k dispozici internet zdarma. Ti  mladší, co to s internetem neumí, do knihovny přivádí čtení, malování a vymýšlení vlastní pohádky.

Dne 8. 3. 2006 jsme se rozhodli, že přilákáme jaro do knihovny jarní výzdobou. Začali jsme vyrábět papírové růže z klepáku a různé květinky z mašlí a látek. Tento den byl svátkem maminek a svoje výrobky děti odnesly maminkám k svátku, což mě těší, že si vzpomněly.

  1. 3. 2006 v dětském oddělení máme přes celý strop nataženou modrou síť, která pomyslně tvoří hladinu moře. Pod touto hladinou nám budou plavat rybičky, hvězdice, mořští koníci, krabi, medúzy, mušle …, které budeme průběžně přidělávat na hladinu.
  2. 3. 2006 budeme barvit vajíčka, tím si je připravíme na další akci, kterou budeme mít 5. 4. 2006 s paní Peterkovou.
  3. 3. 2006 při výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena k podpoře dětského čtenářství a na ukončení akce březen měsíc internetu, se v naší knihovně jako v mnoha dalších po Evropě koná opět noc s Andersenem. Jedná se o večer strávený nejen nad knihou, ale hlavně nad soutěžemi a hrami. Tento rok bude i večer spojen s oslavou narozenin naší knihovny. Díky počasí se zřejmě nezúčastníme zasazování pohádkovníku, přesto se vynasnažíme, aby se Vám noc líbila. Pozvání platí pro čtenáře do 12ti let. Více neprozradím. Je nutná rodiči podepsaná přihláška! Přespat v knihovně bude mít možnost jen prvních 10 přihlášených. Ostatní budou muset v doprovodu rodičů po 11.00 hod. knihovnu opustit. . Důvod je prostý. Knihovna je malá na spací prostory.
  1. 4. 2006 od 16.00 hod. přijede paní Marie Peterková držitelka ceny „Zlatý kolovrat”, který získala v roce 2003 za dlouholetou práci v oboru lidové tvorby. Nás přijede seznámit se svými technikami, aby nám ukázala, popřípadě aby nás naučila svoje dovednosti.
  2. 4. 2006 Budeme vyrábět látkového panďuláka. Přijďte si ušít talisman podle svých představ.

Tento rok má výročí Václav Čtvrtek, jednu středu se budeme věnovat jeho osobnosti a připravíme povídání na téma „Cesta do lesa Řáholce“ spojená se soutěží. Sledujte vývěsky a dozvíte se víc.

Stále platí, abyste se zapojili i do nákupu našich knih a dávali vědět jaké knihy byste rádi v knihovně našli. Pokud nějaké tituly v naší knihovně postrádáte,  pokud to bude v našich silách, seženeme!

 Za knihovnu Pavlína Pleslová