Ze zpravodaje 2/2005

18.05.2020


Letošní jubilejní pohádková Noc s Andersenem proběhla ve 408 místech Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Polska a Rakouska, celkem se zúčastnilo 14 516 čtenářů. V naší knihovně se tohoto večera zúčastnilo 10 čtenářů a na noc zůstalo 7 statečných. Jak náš večer probíhal???

Nejdříve jsme se museli do knihovny proplazit pavoučí sítí. Aby to nebylo tak jednoduché, tak každý musel procházet jinou skupinou mezi vlákny. Někteří čtenáři se ani podlahy při průlezu nedotkli. Pokud za vlákno sítě uvázl kousek oděvu, tak zazvonil zvoneček a do pohádky se mohlo prolézt na další pokus. Poté jsme se krátce seznámili s Hans Christian Andersenem jeho životem a jeho díly. Přečetli jsme si úryvky pohádek Slavík, Malá mořská víla, Císařovy nové šaty a Sněhová královna. Poté nastal večer her a soutěží. Jednou z nich bylo hledání obálek poschovávaných v prostorách knihovny pomocí baterky. Vytvořila se dvě družstva, která si hravě poradila se zadanými úkoly.

V noci jsme se věnovali chatu a dozvídali se průběh noci v jiných knihovnách. Děkujeme všem zúčastněným, kteří vytvořily pěknou atmosféru této noci a za jejich snahu něco podniknout. Sláva pohádkám!

Mailem nám přišlo poděkování od známých osobností, které se podílely na této noci v jiných knihovnách a nebo byly obdarovány pohlednicemi od dětí. Jednou ze zdravic byl dopis z prezidentské kanceláře z Dánska, pan Nesvadba napsal pohádku O princezně na  hrášku viz. obrázek.

V dubnu došlo k vyhodnocení soutěže největšího mladého čtenáře roku. Stal se jím Petr Štěpánek. Za odměnu si vybral knihu s názvem Tenká skořepina.

Od dubna každou středu si lze v knihovně vyrobit z papíru zvířátko, autíčko, letadlo, loď atd. … Jedná se o papírové modely, skládanky a vystřihovánky. Při této výrobě můžete využít jednoduchých nebo i složitějších předloh, i když Vaší fantazii se meze nekladou.

Do 15. května se děti od 10 – 16 let mohly zúčastnit expedice babička. Jednalo se o zjištění nejvíce informací a zajímavosti o životě Boženy Němcové a o místech ve kterých žila. Taková hra na novináře. Završením této expedice je letní tábor konaný v srpnu. Expedice projíždí po místech, kde se Božena Němcová pohybovala.

V květnu došlo k výprodeji vyřazených knih z knihovnického fondu. Jednalo se o duplikáty, starší tituly, mírně poškozené knihy jedna kniha stála 5 Kč. Detektivky byly za 1 Kč.

              Díky 150. výročí vydání knihy „Babička“ od Boženy Němcové jsme pro Vás připravili výtvarnou soutěž. Jedná se o vlastnoruční výrobu obálky na knihu „BABIČKA“ včetně ilustrace tak, aby bylo možno knihu do Vaší obálky jen zabalit. Jsme si vědomi, že tato kniha vyšla ve více formátech a proto si obálku udělejte na svoji knihu nebo vám v knihovně knihu půjčíme. Obálku přineste do 30.6. 2005 do knihovny, kde budou a Vaše práce vystaveny a ohodnoceny a vítěz obálky bude odměněn knihou.

Od května do naší knihovny můžete přinášet tak zvaně „ZLATÁ SLOVA“ Co je myšleno pod tímto názvem? Jedná se o zapsání slovních hříček, rýmů, přeřeků, průpovídek, citátů, …. Jednoduše vět, na které nikdy nezapomenete a chcete se o ně podělit s ostatními. Děti jsou studnou těchto dokonalých slov, jen je zapsat a přinést. Některá slova jsou opsána a vystavena na okně v knihovně. Těšíme se na další. Koncem září veřejnost určí nejlepší „zlaté slovo“ a tím i určí vítěze soutěže.

Díky konci školního roku bereme ŠKOLU tak trochu jinak. V obdobném duchu tak jako shromažďujeme „zlatá slova“ se nám shromaždují i vtipná (komická) znění poznámek, které kdy byly napsány do žákovských knížek.

Stejně jako před rokem jsme měli přes prázdniny připravenou fotografickou soutěž, tak nyní jsme pro Vás připravili podobné téma. Přes prázdniny pro Vás připravujeme soutěž pojmenovanou „UMĚLECKÁ ZÁMĚL“ V této soutěži půjde o ztvárnění naší obce podle vašich představ. Můžete pořídit fotografie obce, zákoutí, míst, která Vás oslovila či zaujala. Namalovat tato místa z Vašeho pohledu. Namalovat vaše představy co vytvořit v obci. Jak by se Vám líbila naše vesnička útulná pro život. Kam byste pozvali svého kamaráda. S čím byste se v obci pochlubili a s čím raději ne. Co byste na naší obci vylepšili? Zdá se Vám zadání těžké? Myslím, že si s tím poradíte. Svoje fotografie nebo obrázky můžete přinášet do pondělí 31. října 2005. V měsíci listopadu budou čtenáři těmto fotografiím či

malbám přidělovat body. Ve středu 30. 11. 2005 v 17.00 hod. se budou sčítat body a zjistí se vítěz této soutěže.

Nezapomeňte, že přes prázdniny bude knihovna otevřena ve středu v posledních 14 dnech v červenci a posledních 14 dnech v srpnu a to pouze odpoledne. Přeji pěkné prázdniny.     

Za knihovnu Pavlína Pleslová