Ze zpravodaje 4/2004

18.05.2020


V období letních prázdnin bylo v naší knihovně otevřeno. Knihovna byla využívána i ve večerních hodinách, proto se doba provozu nemusela upravovat, tak jak jsme se obávali v minulém zpravodaji.

              Dne 13. 9. 2004 byly zapůjčeny další nové knihy z Kostelce nad Orlicí, jedná se o 66 knih. Jména těchto titulů jsou zveřejněna ve vývěskách.

Předešlé dva soubory knih byly vráceny. Z těchto souborů zbývá vrátit 6 knih, které mají čtenáři zapůjčené. 

Nyní v podzimním období máme v knihovně nasbírané kaštany. Malí čtenáři mají možnost tento materiál použít dle své fantazie k výrobě různých postaviček, zvířátek apod.

Dětem postupně nastala škola a tím i doporučená četba.  Tímto chci požádat žáky druhého stupně, pokud budou mít doporučenou četbu, aby se svými požadavky o konkrétní titul přicházeli v průběhu roku a ne těsně před letními prázdninami. Naše knihovna není vybavena, aby jeden titul držela v několika knihách. Před prázdninami se mi stávalo, že jsem musela říkat máme ji, ale je půjčená. Také chci říct, že některé knihy se obzvláště špatně shánějí. Většinou u některých titulů k znovu vydání nedošlo a v antikvariátech většinou nejsou.

              V knihovně se nám shromaždují fotografie k soutěži na téma „Nejhezčí snímek z prázdnin“. Jsou vystaveny „dětském oddělení“ na nástěnce.  Každé soutěžící fotografii je přiděleno číslo.. V průběhu října fotografiím, které se Vám   nejvíce líbí, budete mít možnost přidělit body. Podle největšího počtu bodů se vybere nejhezčí fotografie. Vyhodnocení proběhne dne 27.10.04 v 17.00 hod. Po tomto datumu si budete moct fotografie opět vyzvednout.

Mezi fotografiemi se nám objevují i úryvky z knih, které čtenáře oslovily. Pod úryvkem je uvedena kniha a autor. Pokud by jste chtěli tip k vypůjčení knihy, je dobré si tyto úryvky přečíst. Třeba Vás osloví kniha o které jsme neměli ani tušení, že existuje. Děkujeme za tento nápad čtenářce. Chcete-li přispět i úryvkem z knihy a podělit se s ostatními čtenáři, nástěnka v knihovně je k dispozici.

Do budoucna připravujeme tvůrčí „skládankové“ odpoledne. Tentokrát se nejedná  o soutěž, ale o zručnou akci, kde si můžete z papíru vyrobit zvířátko, vlaštovku a nějaké překvapení. Předlohy k těmto výtvorům dodáme a co si vyrobíte, tak si můžete odnést domů.  Záleží na Vaší účasti, zda někdy příště přejdeme k složitějším výtvorům jako je lepení aut, lodí, letadel nebo zvířat. Prostory v knihovně u velkého stolu k tomu účelu máme. Ve vývěskách tuto akci připomenu.

Děkujeme, že do knihovny chodíte pravidelně a že knihy tzv. kolují mezi čtenáři.

Mimočítaková četba pro školu Záměl je:

  1. ročník Nový K. - Rybáři na modré zátoce ((=sháníme)), Žáček J. - Aprílová škola ((= objednáno, zatím máme zapůjčeno z Kostelce na 2 měsíce)), Štorch E. - Osada Havranů  ((=máme))
  2. ročník Goscinny Sempré - Mikulášovy patálie ((=objednáno, ale najdete zde Mikulášovy prázdniny )), Čapek Karel - Zahradníkův rok ((= objednáno, zatím máme zapůjčeno z Kostelce na 2 měsíce)), Kriebel Zd. - Koulej se, sluníčko kutálej ((=sháníme))

5. ročník Poláček Karel - Bylo nás pět ((=máme)), Foglar Jaroslav - Záhada hlavolamu ((= objednáno)), Skácel Jan - Kam odešly laně ((=máme))

 

Žádané tituly od jiných ročníků:

K.Čapek Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy ((=máme)) , J. Drda – Němá barikáda ((=máme)), J. Otčenášek – Romeo Julie a tma ((=sháníme, zatím máme zapůjčeno z Kostelce na 2 měsíce, ale máme Když v ráji pršelo)), R. Roland – Petr a Lucie ((=sháníme)), J. Hašek – Osudy dobrého vojáka Švejka ((=máme)),  M. Twain – Dobrodružství Toma Sawyera ((=sháníme, zatím máme zapůjčeno z Kostelce na 2 měsíce, Dobrodružství Haklberiho Fina máme)), A. Dumas – Hrabě Monte Christo 1-3 díl, Poe - Jáma a Kyvadlo, ,

 Pak je žádaný autor I. Olbracht jeho díla knihovně jsou,ale díla od Shakespeara a Wericha Vám sháním. Povídání o Werichovi a jeho tvorbě jsem sehnala v knize Úsměv klauna. Povídaní o Shakespearovi jeho dílech zde také máme.

 

Nové tituly, které byly zakoupeny od května:

Beletrie:Velké lži malé lži (Simmsová Joanne), Neplodnost (Elton B.), Ničeho se neboj (Koontz D.), Hypnotizér (Konsalik H.), V bezpečí (Galleymoreová F.), Bodyguard, Nehýbej se, Stoletý major Terazky, Pán podzimu, Playgirls, bezmocná, Honba za milionem, Dýchej, Máma flora a její rodina,

Detektivky:24 hodin (Iles G.), Drsné místo (Panker R.), Dvacátá pátá hodina (Benioff D.), Královna zločinu, Dny hanby, Pomsta (James P.), Katedrála hrůzy, Svazek noci a mlhy,

Cestopisy: V Jihoafrické republice na kole, K Viktorininým vodopádům na kole (Tomšíček J.), Cesta do Antarktidy, Amerikou od severu k jihu, Bílá skála, Postávná opičí řeka, Války v divočině,

SCI-FI:Mýtus UFO (Ramešová S.),

Pro chlapce a dívky: Díry aneb tajemství Zeleného jezera (Sachar L.), Fotbalové techniky a dovednoti, Dobrodružné plavby,  Klobása 007 a internet, S bráchou na Aljašce – Severní řeka, Ztracený ráj, Ostrov Fulakona, Tajemství hradní věže, Mezi medvědy, Velká kuchařka bavičů a kouzelníků, Kam odešly laně, Mikulášovy prázdniny, Hrabě Monte Christo 1-3 díl, Jáma a Kyvadlo, Když v ráji pršelo, Úsměv klauna

Encyklopedie: Velká ilustrovaná encyklopedie fyziky a chemie, Starověké civilizace, Dějiny světa v datech, Rodinná encyklopedie světových dějin s internetovými odkazy (Taplin S.), Dětský atlas vesmíru, Otázky a odpovědi, Průvodce světem oceánů (Dipper F.), Dějiny technických věd a vynálezů, Dějiny odívání – krajky, výšivky, stuhy …, Kompletní enc. Stromů a keřů, Letadla vidět poznat a vědět, Včelařství, Zahrada, Grilování, Přírodní divy světa, Příjemný život s květinami,

Děti: Sněhurka, Malá mořská víla, Pinocchio, Ilustrovaný slovník anglicko-německo-český, Bubáci a hastrmani, Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek, Nová dobrodružství Štaflíka a Špagetky, Bolek a Lolek – velké dobrodružství, Harry Potter a Fénixův řád, Hurvínkovy hudební pohádky, Maková panenka, Manka, Maxipes Fík na cestách, Velká kniha pohádek, Můj barevný svět zvířat, Soubor pohádek