3. místo O ČISTOU OBEC 2020 za Královéhradecký kraj ve třídění odpadů

28.06.2021


XV. ročník soutěže obcí Královéhradeckého kraje v třídění odpadů s názvem „Čistá obec 2020" v kategorii od 301 do 2 000 obyvatel. Na základě celkových výsledků byla pro naší obec předána odměna 20 000 Kc

Výsledky jsou uvedeny na stránkách cistykraj.cz

a

vyhlášení výsledků

 

OBCE DO DVOU TISÍC OBYVATEL

 

V kategorii obcí, které mají více než tři stovky, ale zároveň méně než dva tisíce obyvatel, získala pomyslnou bronzovou medaili za třetí místo Záměl. Ta leží na Divoké Orlici nedaleko hradu Potštejn. Necelá pětistovka obyvatel žije v Podkrkonoší v obci Třebihošť, která se umístila na druhém místě. Ta byla loni na místě prvním, které pro letošek přepustila obci Vernéřovice, kde loni brali třetí místo.  Nový vítěz kategorie leží na česko-polských hranicích na Broumovsku v krásné krajině Adršpachu. „Umístění je výsledkem dlouhodobé práce vedení obce,“ konstatoval její starosta Tomáš Havrlant. „Chtěli jsme najít systém, který by stavěl na individuální odpovědnosti za tvorbu odpadů. Motivaci vidíme v tom, že si každý občan zaplatí pouze za odpad, který vyprodukuje. Kdo netřídí, špatně třídí nebo topí uhlím, ten zaplatí víc, rodiny, ve kterých se třídí, zaplatí minimální obnos.“ Zjevně úspěšný postup, který ve Vernéřovicích zvolili, ovšem podle nového zákona o odpadech pravděpodobně nebude přípustný. Varianty, které nabízí pro motivaci občanů třídit, jsou podle starosty pro obec administrativně příliš náročné a bude tedy zřejmě nutné zvolit paušální platby. „Ten, kdo je zvyklý třídit, bude pravděpodobně třídit dál, ale už neušetří peníze,“ dodává starosta, který doufá, že třeba prováděcí vyhláška k zákonu ještě možnost jednoduše motivovat občany k třídění malým obcím nějakým mechanismem ponechá.

V třídění odpadů se v této kategorii v roce 2020 zlepšili občané obce Pohoří u Dobrušky, která tak získala titul Skokan roku.